PEYGAMBERİMİZİN YÜCE HAYATI -1
Dünyave âhiret saadetimiz için Allah'ın elçisi olduğuna iman etmek, sevmek veizinden gitmekle mükellef olduğumuz biricik Peygamberimiz-Önderimiz Hz.Muhammed'in yüce hayatını ardı ardına devam edecek hutbelerimizle sizleretanıtmaya çalışacağız.
Buyurunuzsizinle, fikir ayaklarımızla on dört asır evveline gidelim... Mekke ve Medineşehrinde dolaşarak, adım adım şanlı Peygamberimizin hayatını izleyelim...O'nun mukaddes olan hayatına, insanlığın çeşitli zümrelerinin gözüylebakalım...
Bir Aile Reisi misiniz?
Buyurun, Peygamberimizin aile hayatını tetkik edelim.
O, evinde güler yüzlü idi. Katiyen kırıcı söz söylemez, hanımlarınıincitmezdi. O, daima müşfik ve anlayışlı idi. Ev işlerinde ailesine yardımcıolurdu. Hz. Aişe (R.A.) şöyle buyurur:«Allah'ın Peygamberi ayakkabı tamir eder,elbisesini diker, koyun sağar, ihtiyaçlarını kendisi görür, sizden birinizin,evinde çalıştığı gibi O da evinde çalışırdı.» (1)
Küçük bir çocuk olarak Peygamberimizin ailesinekatılanve Aziz Önderimize on yıl hizmet ederek ailesinin bir ferdi haline gelen Hz.Enes şöyle der: «Ben çoluk çocuğuna, Hz. Peygamberden daha şefkatli olanhiçbir kimseyi görmedim.» (2)
Evet... O, aile hayatında her zaman samimî idi. Ashabına da daima şöylebuyururdu:
- [«... Sizin en hayırlılarınız, hanımlarına karşı sevimli ve anlayışlı olanlarınızdır.»
«... Hanımlarım dövenler, şüphesiz sizin hayırlılarınız değildir.»](3)
Bir Mürşit, bir öğretici misiniz?
Geliniz, büyük öğretici Hz. Muhammed'in hayatım inceleyelim...
O, yirmi üç senelik Peygamberlik hayatında durmadan çalışmış,insanları Allah'a iman ve ibadete çağırmış, eşitliği ve sosyal adaleti gerçekleştirmek ,hukukun üstünlüğü veegemenliğini kurmak için her fertle görüşmüş, topluluklara hitap etmiş, Medinemescidini bir ilim ocağı haline getirmiştir.
Ebedi aleme irtihal buyuruncayakadar, insanlığı ince bir telkin edasıyla bilfiil örnek olarak aydınlatmıştır.Daima sevdirmiş ve kolaylaştırmıştır. Zaten sevdirme ve kolaylaştırma O'nunbütün hayatının tasviridir. Geleceğin eğitimcilerini de şöylece irşadetmiştir:«Müjdeleyip sevdiriniz, nefret ettirmeyiniz. Kolaylaştırınız,güçleştirmeyiniz.» (4)
Evet O, büyük bir öğretmendi. O'nun bizzat yetiştirdiği hukukçu,diplomat, kumandan ve öğretmenler yüzlercedir.
Bir zengin misiniz?
Buyurun, sizinle Peygamberimizin hayatına bakalım.Kurucusu olduğuMedine İslâm Devletinin Peygamber devlet başkanı olan Peygamberimizin kendisive ailesi sadelik içersinde yaşar, fakat Allah rızası için daima yardım ederdi.İmkânı olup da hayatında bir defa olsun «yok veya hayır» dememiştir. (5).Üzerinde ve evinde katiyen altın, gümüş ve para bulundurmaz, fakirlere verirdi.Sürekli olarak da şöyle öğüt verirdi:
«Fakirleri arayınız ve gözetiniz. Siz ancak fakirleriniz sayesindeyardım görür ve rızıklanırsınız.»
Kurduğu İslâm devleti, fakirler için sosyal sigorta olan azizPeygamberimiz, boğaz tokluğu için hiçbir insanın zillete düşmesini istemezdi.Bunun içindir ki, yarın için hiç bir şey biriktirmez, muhtaçlara dağıtırdı. (6)İşte Hz. Peygamberin sahaveti böyle idi. O, geniş imkânlar içersinde fakir birhayat sürer, fakat fakirlere yardımdan geri durmazdı.
Bir Hâkim misiniz?
Geliniz sizinle büyükhâkim Hz. Muhammed'in adlî tatbikatına bakalım. O, zengin-fakir, kuvvetli-zayıf-ayrımınakatiyen yer vermez; hüküm verirken Allah korkusuyla ürperir ve daima en büyükhâkim olan Allah'ın adaletini hatırlatır ve şöyle buyururdu:
«... Siz aranızda hüküm verilmesi için ihtilâflarınızı banaarzediyorsunuz. Biliniz ki ben de bir insanım, (Allah'ın bildirmediklerini bende bilmem). Sizden biriniz delilleri ve belgelerini daha inandırıcı bir şekildesunabilir. Ben de dinlediğime göre hüküm veririm. Mü'min kardeşinin aleyhineolmak üzere lehine karar verdiğim kişi sakın ha ihtilaf konusu o malı almasın.Zira (bu kararımla ona) Kıyamet Günü'ndeboynuna yükletilmiş olarak getireceği bir ateş parçası ayırmış oluyorum.» (7)
O, Allah'ın şeriatını tatbik ederken, en yakınlarına bile tavizvermez, mutlak bir adalet icra ederdi.
Bir defasında kendisinden hırsızlık yapan Kureyşli bir kadınınaffedilmesi rica edilmişti. Bu rica karşısında şiddetle kükremiş ve şöylebuyurmuştu:«Sizden önceki toplumların helake uğramalarının başlıca sebebi,sosyal nüfuzu olan büyüklerden biri hırsızlık ettiğinde ceza tatbiketmemeleri, halk kesiminden biri hırsızlık ettiğinde ise cezauygulamalarıdır..» (8)
Mü'minler!
Bir Yetim misiniz?
Çocukken nafakasını temin etmeye mecbur kalmış bir genç misiniz?Siziteselli edecek örnekleri Hayat Önderimiz Hz. Muhammedin (A.S.) hayatında bulabilirsiniz.O, doğmadanbabasından, altı yaşında iken annesinden, sekiz yaşında iken de dedesindenyetim kalmıştı.Çocuk denecek yaşlarda, gençliğinin ilk baharında nafakasınıtemin için Mekke'lilerin koyunlarını gütmüştü.
Bir Fakir misiniz?
Maîşetini zorca temin eden bir insan mısınız? Geliniz, on binlerceMüslüman'ın gözbebeği olan Medine Devleti Başkanı şanlı Peygamberimizin yaşadığı hayatı inceleyelim. O dilediği nimetler içinde yaşayabileceği halde Kıyamet Günü'ne kadaryaşayacak fakir mü'minlere örnek olmak, onlara ruhî direnç kazandırabilmek içinson derece sade yaşıyordu. Bunun içindir ki Peygamberimizin giydiğielbisesinden başka elbisesi olmazdı.
Hz. Âişe (R.A.)validemiz şöyle buyuruyor:«Allah'ın Peygamberi bir günde birbiri ardı sıra ikidefa arpa ekmeği ve zeytin yağı ile karnını doyurmadan bu âlemden göçtü.» (9)
Kuru bir yatak, içihurma lifi dolu bir yastık, bir su kabı ve bir hayvan derisi. İşte O'nun bütünserveti, bütün ev eşyası bu idi.O'nun aile fertleri de, aynı sadelik içerisindeyaşıyordu. Ay geçer, pişirilecek bir şey olmadığından evinde ateş yanmazdı,su ve hurma ile yetinilirdi. (10)
Yüce Peygamberimizin insanlığa örnek mukaddes hayatını incelemeye devamedeceğimizi bildirir, Mevlâmızdan kalplerimizi Peygamberimizin sevgisiyledoldurmasını dilerim. Hutbemizi bir âyet manâsıyla bitiriyorum:
« Kim Allah'a ve Peygamberine itaat ederse işte onlar Allah'ınkendilerine nimetler verdiği Peygamberlerle, gerçek doğrularla, şehitlerle veiyi kişilerle beraber olacaklardır. Onlar ne iyi arkadaştır.» (11)
1-6) Sırasıyla Bak. M. MesâbîhHn. 5822, 5831, 3261, 3262, 3722, 5805, 5825.
7) M. İ. Kesîr Nisa,106, 1/433 "
8) R. Salihin B.Tahrimiz - Zulmi
9) Tac, 5/175
10) Tac, 5/175
11) Nisa, 69