İSLAM’DA CİHAD
Mü'min için hayat İman veCihad'dır.
İman; İslâm Dini'nin itikadı,içtimaî, iktisadî, hukukî ve ahlakî düsturlarının bütününe gönülden inanmakve açıkça ikrar etmektir.
Cihâd; Yüceliğine inanılan builâhî nizamı ferdî, ailevî ve içtimaî hayatta ve bütün insanlık camiasındahâkim kılmak ameliyesidir.
İslâmî hayatın oluşumu ve devamıiçin şart olan cihadın dinimizdeki yeri pek yücedir. Bunun içindir ki:«Allahyolunda malınızla, canınızla hakkıyla cihâd ediniz...» (1)şeklindeki Kur'ân ve Sünnet emirleri pek çoktur.İnancımızı yaşamak ve yaşatmakanlamına cihadı ferdî, ailevî, içtimaî cihad bölümlerine ayırarak izah etmeyeçalışacağız.
a) Ferdî Cihad:
İlk vazifemiz inandığımızİslâm Dini'nin emir ve yasaklarına göre hayatımızı düzenlemektir. Arzularınımabutlaştırmak isteyen nefsimizi Allah'a ve Peygamberine itaat ettirmektir.
Bu uğurdaki mücadelemizmukaddestir ve gerçek cihaddır. Bunun içindir ki, Şanlı Peygamberimiz;«Mücâhid, kendi nefsiyle cihâd eden kimsedir.» (2) buyurmuşlardır.
Kur'ân-ı Kerîm'dekötülüklerle emredici olduğu Yusuf Peygamberin diliyle ifade buyrulan ve temizeçıkarılmaması Rabbimizin emri olan nefse Allah'ın nizamım kabul ettirme aşkınıruhunda duymayan mü'min için, elbetteki cihâdın hiçbir nevi olamaz.
Daima «Allahım! Göz açıpkapayıncaya kadar olsun beni nefsimin eline bırakma.» (3) diyerekduâ eden Peygamberimizin, bir harb dönüşünde «Küçük cihâd-dan, büyük cihâdadöndünüz.» (4) şeklindeki ifadeleriyle dikkatimizi çektiği nefismücâdelesi, elbetteki en zor cihaddır.
Muhterem Mü'minler!
Nefsimizle gereklimücadeleyi yapamadığımız için içimizde beş vakit namazını kılmayan, zekâtınıvermeyen, yakın akrabasını gözetmeyen müminlerimiz var. Faizli kredilerden,karaborsa işlemlerinden geçemeyen, yalanı ve entrikacılığı bırakamayan inancızayıf müminlerimiz var. Aramızda modern kumarlardan kazanç, alkollü içkilerdenmutluluk, zinakârlıktan zevk bekliyen zavallılarımız var. Biz İslâm'ıyaşamazsak, bu nizamın uğrunda nasıl çalışabiliriz?
b) Ailevi Cihâd:
Her mü'min için cihâd;ikinci derecede aile yuvasında başlar. Devrimizde eşlerimiz, çocuklarımız veöz kardeşlerimiz İslâm dışı hayatın yıkıcı tesirleri altındadır. Çünküeğitimimiz yetersiz olup İslâm inşam yetiştirme gayesinden yoksundur. Sinema,tiyatro,'radyo, televizyon ve basın gibi kurumlar ise Hakk'a yönlendiriciolmak bir tarafa, Batıl'lara yönelticidir.
Ailevî hayatımızdazevcemize çocuklarımıza ve kardeşlerimize, İslâm'ı gerçekten yaşayan birMüslüman olarak örnek olacağız. Onları, Hak dinimize bağlamak için her türlümüspet usulü deneyeceğiz. Çocuklarımızı ve genç kardeşlerimizi ısrarla ve gönülalıcı bir telkin edasıyla irşad edeceğiz.
Hususîyle beş vakit namazkumalarına ve Müslümanca örtünmelerine itina göstereceğiz. Gerekli kitap vemecmuaları okutmaya çalışacağız. Okuyacakları mektepleri istişare ile tesbitedeceğiz. Onlar için duâ edeceğiz. Erkek çocuklarımızı bizzat vaaz, konferansve cuma namazlarına götürecek, Müslüman gençlerle irtibatlarını sağlayacak,dinî ve millî kültüre hizmet eden teşekküllerde vazife almalarına gayretedeceğiz.
Hanımlarımızınbilgilerini arttırmaya çalışacak, inançlı, namazlı, örtülü, tutumlu bir anneolarak çocuklarına örnek olmaları zaruretini anlatmaya gayret göstereceğiz.
Rabbimiz, Tahrimsûresinin 6. âyetinde nefsimizi ve ailemizi Cehennem, adabından korumamızıemretmektedir. Elbetteki, biz bu koruma faaliyetiyle vazifemiz olan cihâdıyapmaya çalışacağız Yüce kitabımız Kur'ân-ı Kerîm'de; [«Ailene ve çocuklarınanamazı emret...»
«Yakın akrabanı Allah'ın azabı ile korkut.» (5) gibi,Peygamberimizin aziz şahsında mü'minler zümresine mükellefiyet yükleyenemirler, bu nevî cihâdın, en mukaddes vazifemiz olduğunu bildirmektedir.
c - İctimaî (sosyal)Cihad:
Biz mü'minler İslâmDini'ni öğrenip öğretmekle mükellefiz. Cemiyetimizdeki İslâm dışı kurumları, kâfirlikve münafıklık akımlarını tanıyıp tanıtmakla yükümlüyüz. Öz ifadeyle Hakk'açağırmak, Batıl'lardan sakındırmakla vazifeliyiz.İctimaî hayattaki cihâdameliyemiz, yukarıda açıklanan nefisle ve aile bünyesindeki cihâdımızlabaşlayacaktır.
Devrimizin şartlarınagöre bu vazifemizi yapabilmek için de kültürlü insanlar ve İslâm bilginleriyetiştirmeye çalışmak, çeşitli mecmualar, gazeteler çıkarmak ve yaşatmak,film şirketleri tesis etmek, yurtlar inşa etmek, İslâm'ı bir hayat nizamıolarak sunan eserler neşretmek, kütüphaneler açmak, broşürler dağıtmak,vaazlar, konferanslar verdirtmek mecburiyetindeyiz.
Çeşitli hayırcemiyetlerinde vazife almak, çalışmalarımızla çevremizi bu nevi faaliyetlereiştirak ettirmek, cemiyette etkinlik kazanabilmek için gerekli müesseselerikurmak ve bu kurumlan maddî ve manevî bakımdan desteklemek zaruretindeyiz.Yukarıda özetlediğimiz görevlerimiz yanı sıra bir ana içtimaî cihad vazifemizdaha vardır ki o da sunacağımız hadîsin çizdiği doğrultuda atılımlar yapmaktır.
Peygamberimizşöyle buyururlar:«Sizden biriniz çirkin bir davranış, zararlı bir iş, yıkıcıbir kurum görürse onu bizzat ortaya çıkararak düzeltsin. Buna güç getiremezse(sözlü ve yazılı olarak) mücadele versin. Buna da gücü yetmezse kalbiyle (nefretbeslesin. Nasıl güç kazanabileceğini, nerede, ne zaman ve nasıl karşı çıkacağınıdüşünsün. Kalple mücadele ise, cihadın en zayıf şeklidir..» (6)
Mü'minler!
«Dinin sütununamaz, en yüksek noktası cihâddır.» (7) buyuran Peygamberimiz, diğerbir sözlerinde de şöyle buyurmuşlardır:«... Sizler cihadı terkettiğiniz zamanAllah üzerinize öyle bir aşağılık salar ki dininizin yüklediği cihâdadönünceye kadar hiç bir güç onu gideremez.» (8)
Biz nefsimizle cihâdyapmadığımız, ailevî hayatımızı cemiyetin yıkıcı cereyanlarına açıkbıraktığımız ve Hakk'a çağırıp, Batıl'larla mücadele etmediğimiz için, birdiğer anlatımla iman temeline dayalı demokratik katılım görevimizi yapmadığımıziçin zillete mahkûm olduk.Amellerimiz; böyle inançsız, faziletsiz, bâtıl bir hayatayönlendirdiği için, cahilî bir yaşayışın içine düştük.
Suçlu aramaya,hatalarımızı dinimize inanmayan zümrelere yüklemeye çalışmayalım. Suçlu, inandığınıyaşamak ve yaşatmakla mükellef olan bizleriz.
Hutbemizi Kur'ân-ı Kerim'den mevzuumuzla ilgiliâyetlerle bitiriyorum: «(Ey Peygamber Söyle!)Ey İman Edenler! Sizleri elemverici azaptan kurtaracak bir kazanca yönelteyim mi?Allah'a ve Onun PeygamberiMuhammed'e imanınızda sebat eder, mallarınızla ve canlarınızla Allah yolundacihad edersiniz. Eğer bilirseniz cihâd sizin için çok hayırlıdır. Bunuyaparsanız, Allah günahlarınızı bağışlar ve sizi altından ırmaklar akancennetlere, Adn Cennetleri'nde hoş yerlere koyar.Bu ise büyük kurtuluştur.» (9)
1. Hac, 78 | |
2. S. Tirmizî Bab-u Fezailil-cihad Bab, 2 | |
3. C. Sagir (Allahümme) bölümü. | |
4. Selâmet Yolları, A. Davudoğlu, 4/88 | |
5. Taha, 132, Şuara, 214 | |
6. Et-Tac, 1/29 | |
7. Et-Tac, 2/50 | |
8. Bulûğul-Meram. İ. Hacerî Askalânî Babur-Rıba | |
9. Saf, 11-12 |