CİHAD’IN İSLAM DİNİNDEKİ ÖNEMİ VE NETİCELERİ
İslâm Dini'nin iki anakaynağı olan Kur'ân ve Sün-net'in açıklamalarına göre cihâdı şöyleceözetleyerek tanımlayabiliriz.
Cihad: Uygulamak için Allah'ın vePeygamberinin emirleri ve yasaklarını öğrenip öğremek; nefsin ilâhî yasalarlaçatışan arzularını kırmak; İslâmDini'in,ortak aklın ve ilmingerektirdiklrilerine çağırmak;İslâmDüzeni ve ülkesini gerektiğinde silahla korumak için bütün gücü ve ve tüm imkânları kullanmaktır.
Bu manâda cihâd ana mükellefiyetimizdir.
Tam bir inanç ve aşklaİslâm Düzeni'ni yaşamak, yaşatmak,yaymak ve gereğinde silahla korumak olduğuiçindir ki cihâdın İslâm Dini'ndeki önemi pek büyüktür.
a - Cihad Gerçek Mü'min Olmanın AnaŞartıdır:
Cihad duygusu ile doluolmayan ve bu aşkı ruhunda taşımayan kişi gerçek mü'min olamaz. Zira Rabbimizgerçek müminleri malları ve canlarıyla cihad eden müminler olarak takdimetmektedir.
Hücurat Sûresi Âyet 15:«Gerçek müminler o kimselerdirki onlar Allah'a ve O'nun peygamberine inanırlar, inandıktan sonra (İslâm Dini'nin yüceliği ve yaşanmasının gerekliliğihususunda) şüpheye düşmezler. Mallarıyla canlarıyla (kültürel, iktisadî,siyâsî ve silâhlı her nevi) cihadı yaparlar. İşte yaşayışlarıyla imanlarınıdoğrulayan gerçek müminler onlardır.» (1)
Şanlı PeygamberimizHz.Muhammed de hakiki müminlerin ancak mücâhid müminler olabileceğini şöyleceaçıklamıştır:«... (Kâfirler, münafıklar ve sömürücü ahlâksızlarla) bizzatmücâdele eden mümindir.Onlara karşı dili; (sözü ve yayınlarıyla) mücadele eden mümindir.
Onlara karşı kalbiyle ((fikir çilesi çekip nefret ve strateji oluşturarak mücadele eden)mümindir.
Kalple mücâdeleninötesinde hardal danesi kadar iman yoktur.» (2)
Peygamberimiz bir diğerhadîslerinde de şöyle buyurmuştur: «Her kim cihad etmeden ve cihad arzusunuruhunda taşımadan ölürse münafıklığın bir bölümü üzerinde ölür.»(3)
Değinildiğiüzerecihâd gerçek mümin olmanın ana şartıdır. Cihâd mümin ferdin sabit vasfıolduğu gibi, müminlerden mürekkep imanlı toplumun da değişmez sıfatıdır.Nitekim Mevlâmız Kur'ân-ı Kerîm'de mümin toplumları daima Hayırlara çağıran,İslâmî ve ilmî doğruları emreden ve yanlışlardan sakındıran yani cihad edenbir topluluk olarak vasıflandırmaktadır.
b -Cihâdsızlık Zillet ve Azab Sebebidir:
Hakikî mümin olmanın anaşartı olan cihâddan yoksunluk şüphesiz mümin fertleri ve bu fertlerden kurulucemiyetleri kültürel,siyasi ve ekonmomik yönden kâfirlerin ve münafıkların mahkumu kılar, İslâm'la çatışan Câhiliyetdüzenlerinisömürüne açık hale getirir.
Devrimizde insanlarımızve toplumumuz cihadsızlığın kısmîzilleti içindedir. Bu aşağılığın kaçınılmaz olduğunu Kur'ân-ı Kerîm'de Rabbimizşöyle açıklamaktadır:«(Ey Peygamber! Müminlere) söyle: Eğer babalarınız, oğullarınız,kardeşleriniz, eşleriniz, kabileniz, elinize geçirdiğimiz mallar, kesadauğramasından korktuğunuz ticaret, hoşunuza giden evler, size Allah'tan, O'nun Peygamberindenve Allah yolunda cihad etmekten daha sevgili ise, artık Allah'ın emri (zilletve azab buyruğu) gelinceye kadar bekleye durun. Allah isyankâr toplumu doğruyola erdirmez.» (5)
Cihâdsızlığın kaçınılmazbir zillet sebebi olduğuna Yüce Peygamberimiz de şöyle açıklamaktadır.«Sizlercihâdı terkederseniz Allah üzerinize bir zillet (kültürel, iktisadî ve siyasîbir mahkûmiyet) salar ki (tam bir îman ve aşkla) dininize dönünceye kadar onukaldırmaz.» (6)
Yukarıda sunduğumuz âyetve hadîs'in zaviyesinden ferdî, ailevî ve sosyal hayatımıza mümin mantığıyla baktığımızda cihaddan yoksunluğundoğurduğu, zilletin/ aşağılığın müşahhas örneklerini görebiliriz.
Artık gerçekleri görmeli, hakikatleri bilmeliyiz.
Kur'ansız ve Sünnet'sizmateryalist müfredatıyla, öğretmenleri ve öğrencilerine Cuma namazına iştirakimkânı bile vermeyen İslâmî örtü karşıtı çalışma programıyla ve ahlâkîmahzurları ihtiva eden karma eğitim düzeni ile eğitim, kurumlarımızcihâdsızlığımızın bizi kuşatan zilletidir.
İslâmî inançlarımız veahlâkî değerlerimizle çatışan yıkıcı programlarıyla bizlerietkileyen/yönlendiren görsel medya cihâdsızlığımızın bizi kuşatan zilletidir.
Yaşadığımız toplumda sayıları giderek artan faiz kurumları, içki-kumar-fuhuş işletmelericihâdsızlığımızın bizi. kuşatan zilletidir.
Bu güne kadar ki kavranışve işletiliş şekliyle materyalizmin ve batı emperyalizminin vurucu gücü kılınanlaiklik adına sürdürülebilen hukuk dışı despotik uygulamalar cihâdsızlığımızınbizi kuşatan zilletidir. Cihâdsızlığımızın doğurduğu ve bizi kuşatan zilletesosyal hayatımızdan pek çok misal daha vermek mümkündür.
İslâm'ı yaşamama veyaşatamama anlamına cihâdsızlığın sebepolacağı zillet yalnız dünya hayatımızı değil şüphesiz âhiret hayatımızı dakuşatacak bir zillettir.
Kur'ân-ı Kerîm'de elemverici azaptan kurtaracak ameller olarak imanın ve cihâdın öğretilmesi imansızlığınve cihâdsızlığın can yakıcı âhiret azabına sebep olacağını ihtar etmektedir. (7)
c - CinâdMutluluk ve Cennet Sebebidir:
Gerçek mümin olmanın anaşartı olan ve terki dünyada zillet âhirette azâb doğuran cihâdın yapılmas daşüphesiz dünyada yücelik, âhirette mağfiret ve Cennet sebebi olacaktır.
İslâm'ın yasalarını koyan insanı yaratan Allah (c.c.) olduğundan ve İslâm, insanınsaadeti için gönderilmiş bulunduğundan İslâm'ın yaşanması ve topluma hakîm kılınmasıdemek olan cihadla mutlu olunacağı muhakkaktır.
İhlaslı cihâdınsağlayacağı mutluluğun âhiret. ha yatını da kuşatacağını Rabbimiz müjdelemektedir.
Müminler!
Tarifini, dinimizdeki önemini ve doğuracağıneticeleri açıklamaya çalıştığımız cihad İslâm'ı yaşamak ve yaşadığımız hayataegemen kılmaktır.
Çok iyi bilmeliyiz kicihâdla Hakkı yaşamazsak Batılları yaşamak durumunda kalırız. Toplumumuza Hakkıhakim kılmazsak Batıl'lar bize egemen olur. Olmuştur, olmaktadır ve olacaktırda.Hak'la Cennet'e yükselemeyen de Batıllarla Cehennem'e yuvarlanır.
Cuma Mesajımızı mevzuumuzla ilgili âyetlerlebitiriyorum:[«Allah yolunda gereği şekilde cihan ediniz...» «Cihad eden kişi ancak kendi yararına cihadetmiş olur.ÇünküAllah'ın hiçbir şekilde yarattığı varlıklara ihtiyacı yoktur.»
«(EyMüminler!)Yoksa siz, Allah içinizden cihad edenleri bilip ortaya çıkarmadan ve(cihadında) sabredenleri belli etmeden (cihadsız ve sabırsız olarak) Cennet'egireceğinizi mi sandınız?»] (8)
1. Hucurat, 15.
2. Mişkâtül-MesâbîhHadis No: 157.
3. Muhtasar Sahih-iMüslim, Hadis No: 1073.
4. Ali İmran, 110;Tevbe, 71.
5. Tevbe 24.
6. Bulûğul-MeramBabur-Riba.
7.Saff 10-12.
8. Hac 78, Ankebut 6, Ali İmran 1